Sinüzit Nedir ve Neden Olur?
Burun tıkanıklığı, burundan ya da genizden iltihaplı akıntı baş ve yüzde dolgunluk, bazen baş ağrısı, ağız kokusu, burun kanaması gibi belirtilerle seyreden toplumda çok sık görülen önemli bir sağlık problemidir.
Bakteriler virüsler ve mantarlara bağlı olarak oluşan, burun ve sinüs denilen burun içindeki havalı boşlukları iltihaplarıdır. Kabaca dört formu mevcuttur. Hastalığın hangi forma girdiğinin tespit edilmesi, tedavi açısından da önemlidir.
Akut denilen formda gribal enfeksiyon sonrası, bu enfeksiyonun geçmemesi, uzaması ve olaya yeni mikropları eklenmesi ile oluşur. Bir ay içinde düzelebilen sinüzitlerdir. Subakut denilen form daha uzun sürer, 1-3 ay süresince devam eder. Olay 3 ayı geçiyorsa kronik olarak adlandırır.
Bazen kısa sürerek 1 ay içinde düzelen akut ataklar 6 ayda 4 kez, yılda ise 6 kereden fazla tekrarlar. Bu da rekürren (tekrarlayıcı) sinüzit olarak sınıflandırılır.
Sinüzit Nedir?
Sinüzit; vücudun enfeksiyona karşı verdiği tepkiler neticesinde sinüs duvarlarındaki dokuların şişmesi ve sinüslerle burun boşluğu arasındaki geçişin bozulması neticesinde meydana gelmektedir. Genel olarak oldukça yaygındır ve yaklaşık olarak her 8 yetişkinden birinde yılda bir defa tekrarlamaktadır. Genel itibari ile sinüslerin bakteriler veya virüsler tarafından enfeksiyonu sonucu ortaya çıkmaktadır.
Sinüs Nedir?
Sinüs, burun etrafındaki kemiklerin içerisinde yer alan boşluklu yapılara verilen isimdir. Yanaklarda, gözlerin ve burnun arkasında yer alan ve kanallar aracılığıyla buruna açılır. Bu yapıların amacı; burun boşluğundaki havayı ısıtması, nemlendirmesi ve filtrelemesidir. Sinüslerin sağlıklı şekilde işlev görmesi için buruna açılan bu kanalların sinüslerle burun boşluğu arasındaki hava ve salgı geçişini sağlayabilmesi gerekmektedir.
Sinüzitler Nasıl Tedavi Edilir?
Günümüzde sinüzitlerin tedavisinin medikal yani ilaçla yapılabileceği kabul edilir. Ancak bu tedavi uzun sürelidir ve yoğun ilaç kullanımı gerektirebilir. Bu yoğun tedaviye rağmen düzeltilemeyen, hastalığın düzelmesini engelleyen yapısal bir darlığı olan, hastalığa bağlı polipler (etler) oluşmuş ya da hastalığın gözlere, beyin zarına beyne yayılması durumlarında cerrahi uygulanır.
Yeni ve modern sinüzit cerrahisi endoskop denilen ucuna kameralar bağlanmış, görüntüyü kameraya ileten ve cerrahi alana ulaşan ince çubuklarla yapılır. Sinüs bölgelerin anatomisinin çok karışık ve değişken olması, beyin, göz, göz siniri ve şah damarına komşu olması nedeni ile tam ve eksiksiz cerrahi için yoğun tecrübe ve dikkat gerekir.
Cerrahi işlem, genel ya da lokal anestezi ile uygulanır. Sonrasında kanama görülebilmesine rağmen çok sık rastlanmaz, tampon uygulanmaz ve hemen hemen hiç ağrı olmaz. Cerrahi sonrasında yoğun takip gerekir ve buruna uygulanan sprey formunda ilaçlar önerdiğimiz süreler boyunca kullanılırsa nüksler nadir görülür. Hasta açısından zahmetsiz denilebilecek bu cerrahi sonunda 7 gün sonra günlük aktivitelere dönülebilir.
Sinüzit Belirtileri Nelerdir?
- Burun tıkanıklığı
- Yüz ve göz çevresinde ağrı, basınç ve doluluk hissi
- Kulakta doluluk hissi
- Renkli veya bulanık burun akıntısı
- Geniz akıntısı
- Öksürük
- Baş ağrısı
- Dişte ağrı
- Yorgunluk
- Ateş gibi belirtiler görülebilmektedir.
Bu belirtiler söz konusu ise zaman kaybetmeden sinüzit sorunun tedavisi yapılmalıdır. Sinüzit, hastalığın süresine ve hastalık faktörlerine göre sınıflandırır ve bu sayede en doğru tedavi bulunur.
Hastalık süresine göre sınıflandırma yapıları; akut ve kronik, hastalığın etkenine göre sınıflandırma viral ve bakteriyel biçiminde olmaktadır. Akut sinüzit, sinüzit belirtilerinin 4 haftadan kısa süre içerisinde ortadan kaybolduğu şeklidir. Kronik sinüzit ise belirtileri ise 3 aydan uzun sürmektedir.
Akut sinüzit genel olarak soğuk algınlığı biçiminde başlar. Bu aşamadan sonra bakteriyel enfeksiyonun eklenmesi ile ilerler. Kronik sinüzitte ise dokulardaki şişliğin ve enfeksiyonun altta yatan neden olduğu düşünülmektedir.