Burun estetiği ameliyatı için yaş sınırı söz konusu olmaktadır. Bunun sebebi fizyolojik büyümenin sekteye uğramamasını sağlamaktır. Bundan dolayı da 18 yaşından önce ameliyat önerilmez. 18 yaşından önce uygulanan operasyonlarda, burun büyümeye ve gelişmeye devam edeceği için operasyonun neticesinde ortaya çıkan tasarım bozulabilir. Bundan dolayı da yeni ameliyat gereksinimi ortaya çıkabilir.
Ancak yarın dudak, damak, burunda yapısal sorunlar ya da kazalar söz konusu ise bu durumda 18 yaşından önce de ameliyat uygulanabilir. Hastanın durumu ve fizyolojik gelişim süreci analiz edilerek burun ameliyatına uygunluğuna cerrah ile beraber karar verilmesi gerekmektedir.
Sağlıklı şekilde nefes almak, hayat kalitesini yükseltmek ve günlük hayatın daha verimli geçmesi için sağlıklı bir burun yapısı gerekir. Bu burun yapısını oluşturmak için 17-18 yaş altındaki kişilere burun ameliyatının uygulanmaması önerilir.
Ancak bu operasyonlarda üst yaş sınırı yoktur. Kişinin yaşından ziyade sağlık durumu ve ameliyata uygunluğuna göre sürece karar verilir.45 yaş üstü kişilerin burun ameliyatında ve sonrasında özellikle doktor talimatlarına uygun davranmalıdır.
Burun ameliyatı öncesinde bu kişilerin dikkat etmesi gereken konular ise:
- İleri yaş sebebiyle burun ameliyatı olacak kişinin, kan testleri detaylı şekilde yapılmalıdır. Ardından çıkan değerler incelenir ve tansiyonu ölçülerek genel sağlığı ile ilgili fikir edinilir.
- Kalp elektrografisi ve akciğer grafisi ile sağlık durumu detaylandırılır.
- Hastanın anesteziye uygun olup olmadığı analiz edilir.
- İyileşme süreci, ameliyat aşamaları ve tüm süreçler hakkında bilgilendirme yapılarak, hasta psikolojik anlamda ameliyata hazırlanır.
- Hastanın ek hastalıkları ve kullandığı ilaçlara yönelik iyileşme süreci tasarlanır. Ameliyat kararı, ek hastalıklar göz önünde bulundurularak buna uygun olarak süreçler planlanır. Ameliyat sırası ve sonrası da yine hastanın ek hastalıkları doğrultusunda planlanır.
Nefes Alamamak, Erken Yaşlanmaya Sebep Olur!
Yetersiz oksijen, organların yeteri kadar beslenmesini engeller. Bundan dolayı da kişi daha az enerjili, bitkin, yorgun ve halsiz hissetmeye başlar.
Bu durumda stres düzeyi artar, sağlıksız yaşam koşulları ortaya çıkar. Bu durumu ortadan kaldırmak için her zaman sağlıklı şekilde nefes almak, nefes kalitesini bozacak alışkanlıklardan kaçınmak gerekir.