Konka Cerrahisi

deviasyon-ve-konka-tedavisi-konka-cerrahisi

Konkalar, her iki burun boşluğunun yan duvarlarında aşağıdan yukarıya genellikle üçer adet (alt konka, orta konka ve üst konka) sıralanmış yapılardır.

Burun, vücudumuzun hava trafiğini sağlayan organıdır. Havayı filtre eder, tozlardan korur, solunan havayı nemlendirir.

Burun içinde konka adı verilen, solunan havayı akciğere yönlendiren ve içleri damar ağıyla kaplı olan etler bulunmaktadır. Halk arasında burun eti olarak bilinen konkalar, kaliteli nefes alabilmemizi sağlar.

Burun Eti Büyümesi ve Burun Tıkanıklığı

Burun Alt Etlerinin Büyümesi ve Tedavisi

Burun alt etlerin büyümesi burun tıkanıklığı yaratan önemli sebeplerden biridir. Konkalar her iki burun içinde burun yan tarafına yerleşmiş içi kemik etrafında damarlardan zengin bir doku yerleşmiş olarak önden arkaya doğru uzanır.

Burun hava akımını ayarlamak, havayı ısıtmak, nemlendirmek, partiküllerden temizlemek gibi önemli görevleri olduğundan tamamen alınmaları tercih edilmez.

Alerjiler, sinüzitler, sigara dumanına, kimyasal maddelere, hava kirliliğine hassasiyet belirli bir yaştan sonra sıcak soğuk hava değişimlerine, sıcak, baharatlı yiyeceklere karşı reaksiyon olarak büyüyebilir.

Aşırı büyük ve tedavi ile küçültülemeyen konkalar cerrahi yöntemlerle küçültülebilir.

Konka Cerrahisi ile Burun Eti Büyümesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Günümüzdeki konka cerrahisinde kullanılan en yeni ve modern yöntemler radyofrekans ile küçültme, mikrodebrider ile küçültme yöntemleridir. Lazer cerrahisinin çok travmatik olması nedeni ile yeri yoktur.

Radyofrekans tek başına yapılacaksa lokal anestezi ile yapılabilen günübirlik bir işlemdir. Burun içi uyuşturulduktan sonra yapılan işlemler kısa sürede ve ağrısı olarak gerçekleştirilir. Tampon uygulanmaz ve hasta günlük hayatına aynı gün dönebilir.

Bir hafta süren burun tıkanıklığı ve sonrasında bir ay süren burun içi kabuklanma olağandır. Mikrodebrider cerrahisi ise genel anestezi gerektirebilir ve işlem sonrası burunu tam kapatmayan 2 günlük hafif tamponlar uygulanabilir.

Her iki cerrahi sonrasında da konkalarda yeniden büyüme oranı çok düşüktür (% 5’den daha az).

Ancak hastanın konkalarını büyüten ana etken (alerji, sigara, çevre kirliliği vs.) Devam ettiğinden zaman zaman tekrar ilaç tedavisi gerekebilir.

× WhatsApp