- Estetik Dolgu
- Estetik Dolgu Nedir?
- Estetik Dolgu Nasıl Uygulanır?
- Estetik Dolgu Kimler için Uygundur?
- Estetik Dolgu ile Hangi İşlemler Yapılır?
- Burun Dolgusu İşlemi
- Burun Dolgusu Nasıl Uygulanır?
- Burun Dolgusu Avantajları Nelerdir?
- Burun Dolgusu Kalıcı mıdır?
- Burun Dolgusu ile Nefes Alma Sorunları Çözülür mü?
Estetik Dolgu
.
.
Estetik dolgu; alın, kaş araları, göz çevresi, dudak kenarları ve nazolabial kıvrım adı verilen dudak – yanak kavşağındaki derin kırışıklıkların giderilmesinde kullanılır. Elmacık kemikleri çevresinin doldurularak yüze daha genç bir görünüm vermek için ve dudakların dolgunlaştırılmasında da kullanılırlar.
Kullanılan maddeler çeşitli yoğunluklarda yüz bölgesinde kullanım için özel olarak hazırlanmış belirli bir süre sonra vücuttan atılan jel kıvamında sıvılardır. Uygulanacak bölgeye ve amaca göre yoğunluğu belirlenir. Çoğunlukla anestezi gerektirmez bu yüzden muayene odasında uygulanabilecek, çabuk, konforlu ve günlük aktiviteleri kısıtlamayacak bir işlemdir.
Estetik Dolgu Nedir?
Estetik dolgu; cildin altına kırışıklık ya da sarkma izlerini gidermek ve görünümü iyileştirmek, gençleştirmek için zerk edilen yarı kalıcı ya da tamamen kalıcı maddelerden oluşmaktadır.
Cilt; zaman geçtikçe elastik yapısını kaybetmeye başlar. Özellikle de yalnızca doğal olan yaşlanma ile değil, çevre kirliliği, stres, hastalıklar, sağlıksız yaşam tarzı ya da farklı etkenler sebebiyle de cilt genç görünümü erken yaşta kaybetmeye başlayabilir. Bundan dolayı da ciltte kırışıklıklar, sarkmalar ve yaşlılık belirtileri meydana gelir.
Bu belirtiler genel itibari ile göz, ağız, çene, boyun ve alın bölgesinde görülmektedir. Yüzün orta ya da alt bölümlerinde sarkma ve kırışıklıklar için dolgu enjeksiyonları oldukça yüksek başarı oranları ile uygulanmaktadır. Dolgu enjeksiyonu daha dolgun ve genç görünümü sağlamak adına ya da ciltte bulunan yara ya da akne izlerini de ortadan kaldırmak için en çok tercih edilen yöntemlerden biridir.
Estetik Dolgu Nasıl Uygulanır?
Estetik dolgu işlemlerinde; kullanılan dolgu maddesi oldukça ince bir iğne yardımı ile ilgili alana enjekte edilir. Kullanılan jel; kırışıkların altına dolar ve kırışıklığı açarak temiz, pürüzsüz ve genç bir cilt oluşturur. Yüzdeki sarkma sorunlarında ise yüze hacim vererek, sarkmayı ortadan kaldırır.
Bunun yanı sıra hyaluronik asit ve kalsiyum hidroksi apatit ciltte kollajeni arttırdığı bilinen maddelerdir. Ciltte yenilenme meydana geldiği için dolgu maddesi eridikten sonra bile uygulanan bölge ilk haline göre çok daha iyi gözükmektedir.
Estetik Dolgu Kimler için Uygundur?
Estetik dolgu işlemi; hemen hemen herkes için uygun bir yöntemdir. Hamile olan anne adaylarına, emziren annelere, cildinde enfeksiyon ve iltihap olan kişilere uygulanması önerilmemektedir. Bunun yanı sıra kullanılan dolgu maddesine alerjisi olan kişiler için de uygun değildir.
Estetik Dolgu ile Hangi İşlemler Yapılır?
Estetik dolgu ile yüzdeki sarkmalar giderilir, elmacık kemikleri belirginleştirilebilir, burun kanatlarından dudak köşelerine inen kırışıklıklar tedavi edilebilir, ağız kenarından çeneye doğru uzanan sarkma çizgisi giderilir, dudaklar şekillendirilir ve dolgunlaştırılır. Bunun dışında dudak çevresindeki kırışıklıklar giderilir ve kaşlara şekil verilebilir.
Çene hattı düzeltilebilir, burun kaldırılabilir ve şekillendirilebilir, kaş arasındaki çizgiler giderilebilir, akne ve yara izleri giderilebilir.
Estetik dolgu işlemleri yapılırken kullanılacak olan madde de hastanın durumuna ve tercihine göre uzman tarafından belirlenir. Tamamen doğal maddeler kullanılabileceği gibi hasta için özel karışımlar da kullanılabilir.
Günümüzde en popüler dolgu malzemesi olan Hyalüronik asit ve calsiyum hidroksi apatit yüzdeki sarkmaları engellemek için en çok tercih edilen malzemeler arasındadır. Bunun dışında burun yanak çizgisi, dudaktan çeneye inen sarkma çizgisi, bozulan çene hattı, düşen yanakları kaldırmakta oldukça başarılı yöntemlerdir.
Diğer cilt yenileme teknikleri ile birlikte kişinin cilt yaşı ve görüntüsü 5-10 yaş gençleştirilebilir. Dolgu işlemleri 20 dakika ve 30 dakika arasında tamamlanmaktadır. Dolgu işlemlerinde herhangi bir acı ya da ağrı hissedilmez.
Burun Dolgusu İşlemi
Burun dolgusu işlemi, ameliyatsız burun şekillendirme alternatifidir. Kişiye herhangi bir cerrahi müdahale uygulanmadan yapılabilen burun dolgusu, oldukça başarılı sonuçlarla en yaygın uygulanan işlemlerin başında gelmektedir. Burun dolgusunda doğal dolgu malzemeleri kullanılmaktadır. Genel olarak hyalüronik asit kullanılarak dolgu işlemleri yapılmaktadır.
Hyalüronik asit, vücutta mevcut olan ancak zaman geçtikçe ve yaşlandıkça üretimi azalan bir maddedir. Bundan dolayı da burun ve dudaklarda uygulanmasında herhangi bir sakınca yoktur. Özellikle dolgu işlemleri sayesinde burundaki boşluklar, kontur eksiklikleri, asimetriler düzeltilmektedir.
Burun Dolgusu Nasıl Uygulanır?
Burun dolgusu oldukça kolay bir işlemdir. Genellikle 30 dakikada tamamlanmaktadır. Burun dolgusu için genel ya da lokal anesteziye gerek duyulmamaktadır. Hastaya anestetik krem uygulanması yeterli olacaktır. Ardından cerrahın belirlediği bölgelerden dolgular enjekte edilir. İşlem sonuçları derhal görülebilir.
Burun dolgusu oldukça kolay bir işlem olsa bile medikal bir süreç olduğu unutulmamalıdır. Kullanılan dolgu içeriğinin kaliteli olması, bu işlemi uygulayan hekimin konu ile ilgili yeterli donanıma sahip olması oldukça önemlidir. Burun dolgusunda kullanılan temel malzeme hyalüronik asittir. Bu madde, tamamen doğaldır.
Bundan dolayı da alerjik reaksiyonlar ya da sağlık açısından sıkıntılar meydana gelmez. Burun dolgusu işlemleri, daha önce burun ameliyatı olmuş ancak sonuçlarından memnun kalmamış kişiler için avantajlıdır. Burundaki ufak hatalar ya da kusurlar burun dolgusu sayesinde düzeltilir. Burun ucu düşüklüğü gibi durumlarda da burun dolgusu oldukça başarılı sonuçlar sunmaktadır.
Cerrahi operasyonlara gerek kalmadan burun ucunun kalkmasını sağlayan burun dolgusu aynı zamanda hafif eğriliklerde ya da burun kanatlarındaki kusurlarda kullanılabilmektedir.
Burun dolgusu, başarılı hekimler tarafından uygulandığında oldukça başarılı sonuçlar elde edilmesini sağlamaktadır. Oldukça pratik bir işlem olmasına karşı hamilelik döneminde uygulanması önerilmemektedir.
Burun Dolgusu Avantajları Nelerdir?
Burun dolgusu, bıçak altına yatmak istemeyen hastalar için en ideal estetik çözümlerin başında gelmektedir. Ameliyat olma konusunda kararsız olan ya da korkan kişilerin atacağı ilk adımlardan biri burun dolgusudur.
Bunun yanı sıra ameliyata gerek duyulmayacak kadar küçük sorunlarda, hastanın anestezi almasına gerek kalmadan 30 dakikalık bir işlemde burun dolgusu işlemleri tamamlanmaktadır. Burun şekli, hastanın taleplerine göre onarılır. Burun dolgusu aynı zamanda burun ameliyatına kıyasla daha uygun fiyatlıdır.
Burun Dolgusu Kalıcı mıdır?
Burun dolgusu, tıpkı dudak dolgusunda olduğu gibi kalıcı bir işlem değildir. Burun dolgusunda kullanılan maddeler kalıcı değildir. Bundan dolayı da hastanın belirli zaman aralıklarında burun dolgusunun etkisini sürdürmek istemesi halinde tekrar uygulatması gerekmektedir.
İşlem tamamen geri dönüşümlü olduğu için hastanın sonucu beğenmemesi ya da durumdan memnun olmaması söz konusu değildir. Dolgu, uygulanan maddeye ve miktara göre 12 ila 24 ay arasında kaybolmaktadır. Ardından burun eski haline dönmektedir.
Burun Dolgusu ile Nefes Alma Sorunları Çözülür mü?
Burun dolgusu işlemi yalnızca estetik sorunların giderilmesi için uygulanan bir işlemdir. Nefes alma sorunları, burun içindeki eğrilikler ve fonksiyonel eksiklikler sebebiyle meydana gelir. Bundan dolayı da nefes alma sorununun çözülmesi için cerrahi işlemlerle tedavi uygulanması gerekmektedir.
Burun dolgusu, oldukça kolay ve pratik uygulama avantajına sahiptir. Özellikle acısız bir işlem olması, geri dönüşü olması ve estetik anlamda etkilerinin hemen görünmesi sayesinde oldukça avantajlıdır. Dolgu işlemi otuz dakika gibi kısa bir sürede tamamlanır. Ameliyatsız bir işlem olduğu için de hastanın hastanede yatması gerekmez. Hasta günlük hayatına işlemden hemen sonra dönebilir.
Her işlemde olduğu gibi, enfeksiyon kanama alerjik reaksiyon oluşturma, istenen şeklin oluşmaması gibi yan etkileri olabilir. Ayrıca çok çok düşük oranda dolgunun dokuya kan getiren damarlarda hasara sebep olarak damarların beslediği burun bölgelerinde cilt ölümüne neden olduğu da görülmüştür.
Bu sebeplerle dolguyu uygulayacak hekimin bu bölgenin anatomisine ve cerrahisine hakim kulak burun boğaz yada plastik cerrahi uzmanı olması ve işlem sonrasında hastanın 2 gün yakın şekilde takip edilmesi büyük önem taşır.