Burun Eğriliği Ameliyatı

Burun Eğriliği Ameliyatı (Septoplasti) Nedir?

Burun tıkanıklığı, günlük hayatta zorluğa ve uykuda düzensizliğe yol açabilir. Septum deviasyonu dediğimiz önde kıkırdak ve arkada kemikten oluşan burun orta bölmesinin eğrilikleri, burun tıkanıklığının en önemli sebebidir.

Septum deviasyonu sinüzitlere, burun kanamalarına ve bazen baş ağrılarına da yol açabilir. Bu durum, Burun Eğriliği Ameliyatı (Septoplasti) ile düzeltilebilir.

Burun Eğriliği Ameliyatı (Septoplasti); burun içindeki kıkırdakta doğuştan ya da sonradan meydana gelen eğriliğin giderilmesi için yapılan bir cerrahi işlemdir. Her burun eğriliği cerrahi işlem gerektirmeyebilir. Ancak burun eğriliği solunum güçlüğüne sebep oluyorsa düzeltilmesi ile beraber solunuma katkı sağlamasıyla hayat kalitesi yükselir.

Burun içini iki ayrı bölüme ayıran bir çeşit perde gibi bir yapıya sahip olan septum, kıkırdak ve kemikten oluşan kompleks bir anatomiye sahiptir. Teknik açılardan 5 ayrı bölgeye ayrılır. Ön bölgelerde bulunan eğrilikler daha çok solunum problemlerine yol açar.

Çoğunlukla burun etlerinde meydana gelen şişlikler sebebiyle, septum eğrilikleri ile beraber solunum zorluğu ortaya çıkar. Bu durumda da tedavilerin tüm sorunlar ele alınarak planlanması gerekmektedir.

Burun Eğriliği Ameliyatı (Septoplasti) Kimlere Yapılır?

Burun Eğriliği Ameliyatı (Septoplasti), bu eğrilikleri düzelmek için yapılan bir operasyondur. Operasyon çok zorunlu kalmadıkça genelde 17-18 yaşından sonra yapılır. Genel ya da lokal anestezi ile kolayca uygulanır. Ameliyat sonrasında buruna silikon yapraklar yerleştirmeyi ve 2-3 gün sonra bunları zahmetsizce çekmeyi tercih ediyoruz.

Ancak istenirse yalnızca dikişler atılarak hiçbir madde de kullanılmayabilir. Bu işlemden sonra burun ve göz çevresinde hiçbir şişlik ve morluk oluşmaz. Hastalar yatak istirahatine ihtiyaç duymazlar ve burun ucundaki ve dudak üstündeki hassasiyet dışında bir ağrı hissetmezler.

Burun Eğriliği Ameliyatı (Septoplasti); lokal veya genel anestezi ile uygulanabilen bir tedavi yöntemidir. İşlem sırasında temel hedef; burun içindeki perdenin düzgün olmasını sağlamak ve hava geçişini engellemesini önlemektir.

Bu uygulama sırasında, septumdan alınan bazı kıkırdak parçalarını burun estetiği işleminde kullanmak mümkündür. Bu sayede de burunda daha düzgün bir estetik sonuç almak mümkündür. Burun içinden kıkırdak alma sırasında, septumun bazı bölgeleri muhafaza edilerek bir direnç kaybı olmaması sağlanır. 

Septum Kaynaklı Burun Tıkanıklığı Neden Yaşanır?

Burun tıkanıklığının en yaygın sebeplerinin başında septumun şekil bozukluğu gelmektedir. Olması gereken septum şekli; ince ve düzdür. Ancak septum çeşitli sebeplerle eğilebilir ve şeklinin bozulması söz konusu olabilir.

Bundan dolayı da nefes almak imkansız hale gelebilir.  Septumun burun tıkanıklığına yol açacak kadar şeklinin bozulduğu durumlarda Septoplasti ameliyatı önem teşkil etmektedir.

Burun Eğriliği Ameliyatı (Septoplasti) Ameliyatı Nasıl Uygulanır?

Burun Eğriliği Ameliyatı (Septoplasti), septumun şekil bozukluğunun cerrahi olarak düzeltilmesi işlemidir. Anestezi ile beraber burnun içinden, septumun bir yüzüne kesi uygulanır.

Cerrah; açtığı kesi yerinden septumun tıkanıklık yapan bölümünü düzeltir. Operasyon birçok farklı şekilde uygulanabilir. Bazı uygulama yöntemlerinde tıkanıklık olan bölüm çıkarılabilir.

Bazı yöntemlerde ise tıkanıklık yapan kısım düzeltilir ve yeniden yerleştirilir. Operasyon hangi şekilde uygulanırsa uygulansın, burnun dış görünümünde değişiklik oluşması amaçlanır.

Burun Eğriliği Ameliyatından Sonra

Burun Eğriliği Ameliyatı (Septoplasti) sonrasında hastanın sulu ve yumuşak gıdalarla beslenmesi gerekmektedir. Operasyondan 3 saat sonra beslenme başlayabilir. Operasyonun ertesi gününden itibaren normal beslenme alışkanlığına dönülebilir.

Ameliyat sonrası hafif şiddette ağrı söz konusu olabilir. Bu aşamada doktorun kontrolünde verilen ağrı kesiciler sayesinde ağrı kontrol altına alınır. Şiddetli ağrı görülmez. Burun eğriliği ameliyatı sırasında konulan burun tamponları, özel silikon tamponlardır.

Eskiden kullanılan bez ve ip tamponlar gibi çıkarılırken genellikle ağrı ya da kanama gibi sorunlara yol açmaz. Ameliyat ardından ilk 1-2 hafta burundaki yaralar kabuklar ve biriken akıntı nedeniyle burun tıkanıklığı yaşanabilir. İyileşme süresince bu tıkanıklık azalacak ve zamanla nefes alma kolaylaşacaktır.

Burun Eğriliği Ameliyatı (Septoplasti), uzman ellerde yapılması durumunda hayat kalitesini arttıran ve nefes alamama kaynaklı yaşanan kulak tıkanıklığı, kronik yorgunluk, uzun süre uyku ihtiyacı gibi ciddi sorunları ortadan kaldırmaktadır.

Burun Kırılmaları

Burun kırılmaları, en yaygın görülen burun hasarlarındandır. Burun, kıkırdak ve kemikten oluşan hassas bir yapıdır. Solunum yapmamız için en önemli organlarımızdan olan burun, nefes alırken alınan havayı süzer ve burun içinin de nemlenmesini sağlar. Ancak yüzün tam ortasında olması sebebiyle kolayca hasar alabilmektedir. Düşme, spor yaparken zedelenme ya da darbe gibi durumlarda mikro ya da maksimum kırıklar meydana gelebilmektedir.

Burun Kırığı Nedir?

Burun kırığı; buruna alınan 45 ve 85 kilo arası darbeler neticesinde meydana gelen kırıkları ifade etmektedir. Hastaların büyük bir kısmı burunda meydana gelen hasarları ve kırıkları anında fark edemez. Özellikle kapalı burun kırıklarında uzun süre nefes alamama ve baş ağrısı gibi belirtiler ile bir uzmana başvurulduğunda kırık olduğu tespit edilmektedir.

Burun kırığının şiddetine ise ancak doktor elle yapılan muayeneler neticesinde karar vermektedir. Şayet kişi hemen doktora başvurursa burun kırığı ya da çıkığı anında tedavi edilebilir. Ancak bu durum kırık yapısına bağlı olarak değişebilmektedir.

Burun Kırığı Belirtileri Nelerdir?

Burun kırığı mikro düzeylerde ya da makro düzeylerde meydana gelebilir. Mikro düzey kırıklarda, kişi aldığı basit darbelerden sorunsuz çıktığını zannetse de minik kırıklar, daha sonradan nefes alma sürecinde ciddi bir sorunlara yol açabilir.

Bunun yanı sıra  belirgin burun kırıklarında bariz belirtiler oluşmaktadır. Bu belirtiler ortaya hemen çıkabilir ya da uzun süre sonra kişi tarafından fark edilebilir.

Burun kırığı belirtileri ise:

  • Hasta burnuna dokunduğunda ağrı ya da hassaslık hissediyorsa bu durum burun kırığına işaret edebilir.
  • Burun bölgesinde şişlik ve ödem.
  • Hasar, darbe ya da düşmeden sonra burnun ciddi oranda kanaması burnun kırık olduğuna dair belirti olabilir.
  • Burun ya da gözaltlarında morarmalar meydana gelebilir.
  • Burun deliklerinde tıkanıklık, nefes alışında zorlanma, burundan gelen mukusun artması gibi detaylar kırık burun için belirtiler arasındadır.

Burun Kırığı Neden Meydana Gelir?

Burun kırığı birçok farklı sebeple meydana gelebilmektedir. Özellikle kişinin futbol, basketbol gibi rakiple temas gerektiren sporlarla uğraşması sonucunda burun kırıkları ortaya çıkabilmektedir.

Trafik kazalarında, burun bölgesine alınan darbelerde, burun bölgesine sert bir nesnenin çarpması halinde burun kırıkları ortaya çıkabilmektedir.

Burun Kırığı Nasıl Tedavi Edilir?

Burun kırığının tedavi edilmesi için birçok farklı yöntem bulunmaktadır. Burun içindeki kemik ve kıkırdak yerinden oynamış ise burun içine tampon konularak destek sağlanması gerekebilmektedir. Bunun yanı sıra kemik ve kıkırdak yerinden oynamış ise doktor tarafından burun kemikleri tekrar yerine oturtulmaktadır.

Bu işleme ise redüksiyon adı verilmektedir. Ardından burun delikleri kontrol edilir ve kırılmış olan kemik ve kıkırdakların yerine oturtulması sağlanır.

Şayet olayın üstünden10-15 günden fazla süre geçmiş ve hastanın burnundaki kemikler kaynamışsa kırıktan 6 ay sonra rinoplasti uygulanması daha doğru bir seçenektir. Burun kırılmaları genellikle operasyonlar ile tedavi edilmektedir.

Burun Kırıklarında İlk Yardım Süreci:

Burun kırıklarında ilk olarak sakin kalmak gerekmektedir. Buruna müdahale yalnızca bu alanda deneyimli bir hekim tarafından yapılmalıdır. Aksi halde buruna müdahalede bulunmamak gerekmektedir. Kırık ve kanama oluştuğunda, boğaza kan gitmemesi için hastanın başı öne eğilmelidir.

Başın öne eğilmesinden sonra buz kompresi uygulanmalıdır. Bu sayede burun şişliği engellenir. Burun kırığına ilk müdahale yalnızca hekim tarafından yapılmalıdır.

Aksi halde hekim desteğine kadar ilk yardım kurallarını uygulamak gerekmektedir. Kırık oluşmasından sonra başın yüksek bir yastıkla dengelenmesi oldukça önemlidir.

20

Meslek Yılı

35

Uzmanlık Alanı

4500

Başarılı Operasyon

Sıkça Sorulan Sorular

Rinoplasti (Burun Ameliyatı) Nedir?
Rinoplasti Ağrılı Bir İşlem midir?
Rinoplasti Hazırlık Sürecinde Hastanın Görevleri Nelerdir?
Rinoplasti Sonrası Hasta Nasıl Hareket Edilmelidir?
Burundaki Kemik Eğriliği Ameliyatsız Giderilebilir mi?
Revizyon Burun Ameliyatı Nedir?
Revizyon Burun Ameliyatı Kimler İçin Uygundur?
Revizyon Burun Estetiği ile Neler Yapılabilir?
Revizyon Burun Ameliyatı Ne Kadar Sürüyor?
Revizyon Burun Ameliyatı Sonrası Neler Yapılmalı?
Piezo Burun Estetiği Nedir?
Piezo Burun Estetiği Avantajları Nelerdir?
Burunda Morluk Oluşumunun Nedenleri Nelerdir?
Neden Piezo Burun Estetiği?
Septoplasti Nedir?
Septoplasti Kimlere Yapılır?
Septum Kaynaklı Burun Tıkanıklığı Neden Yaşanır?
Septoplasti Ameliyatı Öncesi Nelere Dikkat Edilmeli?
Septoplasti Ameliyatı Nasıl Uygulanır?
Septoplasti Ameliyatından Sonra Neler Yapılmalı?
Tamponsuz Burun Estetiği Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Tamponsuz Burun Estetiği Nedir?
Tamponsuz Rinoplastinin Diğer Ameliyatlardan Farkı Nedir?
Tamponsuz Burun Estetiği Kimlere Uygulanabilir?
Tamponsuz Burun Estetiği Ameliyatının Avantajları Nelerdir?
× WhatsApp